Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Μετά την γέννηση....

Ο Νικόλας γεννήθηκε στις 31/01/07 στο νοσοκομείο "Μητέρα". Έπασχε από ατρησία οισοφάγου μια σπάνια ασθένεια κατά την οποία ο οισοφάγος δεν ενώνεται με το στομάχι.
Ατρησία οισοφάγου με μεγάλη απόσταση μεταξύ των δυο κολοβωμάτων και χωρίς τραχειο-οισοφαγικό συρίγγιο. Λόγω αυτού, η σίτιση με τον φυσιολογικό τρόπο ήταν απλά ανέφικτη.
Την δεύτερη κιόλας μέρα της ζωής του υποβλήθηκε στο πρώτο του χειρουργείο κατά το οποίο ανοίχτηκε οπή, στην περιοχή του στομάχου, η λεγόμενη γαστροστομία. Τοποθετήθηκε σωληνάκι και αργότερα ένα mic-key button, προκειμένου να ξεκινήσει η σίτηση του.
Στο στόμα είχε ένα σωληνάκι αναρρόφησης για τα σάλια επί 24ώρου βάσης.
Κάπως έτσι ξεκίνησε να ζει και να μεγαλώνει υπό την φροντίδα του παιδοχειρούργου Φωκαέα Τρ.
Παρέμεινε στο νοσοκομείο 3,5 μήνες, περιμένοντας να αναπτυχθεί ο οισοφάγος του και να πραγματοποιηθεί ένωση (αναστόμωση). Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν έδειξαν μεγάλη βελτίωση, το κενό ήταν ακόμη μεγάλο, οπότε ο χειρούργος άνοιξε στην αριστερή πλευρά του λαιμού του μια δεύτερη οπή στην οποία ράφτηκε το πάνω μέρος του οισοφάγου (οισοφαγοστομία) και απελευθέρωσε με αυτό τον τρόπο τα σάλια. Ήταν κάτι που προσπαθούσε να αποφύγει από την αρχή, διότι η ύπαρξη οισοφαγοστομίας δυσκολεύει την όποια αποκατάσταση.
Μετά από αυτό, ο σωλήνας αναρρόφησης βγήκε και ο μικρός Νικόλας ήταν έτοιμος να πάει στο σπίτι του και να περιμένει την αποκατάσταση με μόσχευμα παχέος εντέρου ή γαστρικού κρημνού, όταν θα ήταν περίπου 8 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: